25 Eylül 2011 Pazar

Otomatik Vites mi, Düz Vites mi?


Otomatik vites otomobillerde vitese basmanın belli bir kuralı vardır. Sanki vites pedalının altında bir yumurta varmışçasına basılmalı ve otomobilin hızlanmasına olanak sağlanmalıdır. Ani basmalar otomatik vitesli otomobillerde yakıt sarfiyatını arttırır. Otomatik vitesli arabalarda vites kendiliğinden değiştiğinden ötürü sürücünün vites değişimine bir katkısı yoktur.  Otomatik vitesli otomobillerde gaz pedalına kuralına uygun basıldığı durumlarda düz vites arabalara göre daha az yakıt sarfiyatı söz konusudur. Bununla birlikte tiptronik adı verilen vitesli otomobillerde ise sürücü kendisi de vites değiştirebilir. Burada dikkat edilecek husus ise motorun devridir. Devire göre değişim yapılmadı takdirde yakıt tüketimi yine artacaktır.


Günlük yaşam içerisinde otomatik veya düz vitesli otomobiller arasında belirgin bir fark olduğu söylenemez. Türkiye’de son yıllarda otomatik vites otomobillerin satışında bir artma söz konusudur. Amerika’da ise uzun yıllardır otomatik vites tercih edilmektedir. Yapılan araştırmalarda günlük yaşam içerisinde otomatik vitesli otomobillerin yakıt tüketimi acısından çok az da olsa tasarruflu olduğu söylenebilir.

Performanslı bir kullanım ise düz vitesli otomobillerde daha çok sağlanabilir. Otomatik vitesli otomobillerde aracın hızlanma süresi düz vitesli otomobillere göre daha fazladır.  Spor otomobiller genellikle düz viteslidir. 

Ancak, yoğun trafiğin bulunduğu şehirlerde otomatik vitesin sürücüye kattığı artı değer unutulmamalıdır.  Öncelikle iki elin direksiyonda tutulma süresi uzayacaktır. Debriyaj pedalı olmadığı için bir rahatlık söz konusudur. Başka bir değişle sürücünün, sürüş kalitesini yükseltir ve yorgunluk seviyesinin çoğalmamasına katkı sağlar.  Bu bağlamda yoğun kent trafiğinde otomatik vitesli bir araç tercih etmek akılcı olacaktır. 

Otomatik vitesli otomobiller yeni başlayanlar için de avantajlı olabilmektedir. Daha kolay bir kalkış, yokuşlarda aracın kontrolünü yitirmeme ve yeni sürücü olmanın heyecanını azaltabilecek sürüş kolaylığına sahiptir.

Genel manada her iki vites seçeneğinde de yakıt sarfiyatı çok fazla bir önem teşkil etmemektedir. Bununla birlikte tercih otomobil satın almak isteyen sürücünün kendisine kalmıştır. Otomobille bütünleşmek, otomobili hissetmek isteyen sürücüler çoğunlukla düz vites otomobilleri tercih etmektedir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...