22 Eylül 2011 Perşembe

Kendi Kendine Hareket Eden İlk Otomobil

Kendi kendine hareket eden ilk otomobil

Fardier

Tarihte kendi kendine hareket eden ilk otomobil, Fransız mühendis ve topçu yüzbaşı Nicolas Joseph CUGNOT tarafından 1765 senesinde yapılmıştır.

Fransız ordusu için çalışmalara başlayan Cugnot, 1769 senesinde çalışmalarını tamamlayarak buhar türbinini geliştirmiş ve üç tekerlekli bir arabanın ön tarafına kazan ile birlikte bir buhar makinesi monte ederek ilk motorlu taşıt olarak kabul edilen ateşli askeri traktörü üretmeyi başarmıştır.


İki silindirden oluşan ilk taşıt, makinanın krankından alınan dönme hareketinin bir bisiklet zinciri ile öndeki tekerleğin harekete geçmesi sistemi ile çalışmaktaydı. Aynı şekilde direksiyon tertibatı da aynı tekerleğe kumanda etmekteydi. Saatte 4 – 5 km hızla çalışan tarihin ilk kendi kendine hareket eden taşıtı 15 dakika süresince yol alabilmekteydi.
Fardier adı verilen taşıt, yoğun at arabaları ve kağnı arabalarının arasında kendini gösterirken deneme sürüşlerinde duvara çarparak, motorlu araçlar tarihinde ilk kazasını da gerçekleştirmiş oluyordu. Bu kaza aynı zamanda motorlu araçlar tarihinde gerçekleşen ilk trafik kazası olarak da kayıtlardaki yerini almıştır.

Cugnot’un tasarlayıp yaptığı bu taşıt halen Paris Sanayi Müzesi’nde saklanmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...