24 Eylül 2011 Cumartesi

Otomobillerde Bulunan Sıvılar

Otomobil sahibi olmak birçoğumuzun rüyasını süsler. Kimileri hayalindeki otomobile sahip olabilirken, kimileri de ayağını yerden kesmek için bütçesine göre bir otomobil alır, hayalindeki otomobili de başka bir bahara erteler.

Otomobil sahibi olmak için sadece bedeli kadar para ödemek maalesef yeterli olmuyor. Her teknolojik araç gibi otomobillerde sundukları keyif ve konfor yanında bazı bakım masraflarını da beraberinde getirmekteler.


Bu yüzden güvenli bir sürüş için olmazsa olmaz yapmamız gereken bazı sorumluluklar vardır. Otomobillerde bulunan sıvıların bakım ve kontrolleri de bu bakımlardan bir kısmını oluşturmaktadır.

Otomobil sıvıları kullanım özelliklerine ve üretici tavsiyelerine yönelik olarak belli aralıklarda kontrol edilmeli ve yenilenmelidir.  Hem araç hem kullanıcıları için hayati değer taşıyan sıvılar kullanım kılavuzuna uygun şekilde bakıma konulmalıdır.

Motor Yağı: Tüm motor hareketlerinin sürtünmesini azaltarak parçaların aşınmasını önler, bu sayede tekerlere daha çok güç aktarılmış olur, ayrıca motorun temizliğini yaparak paslanmasını engeller ve aşırı sıcaklığın bir bölümünün kartere inmesini sağlar, bakımı kullanma kılavuzuna uygun yapılmalıdır.  Üretici tavsiyesi olursa çeşitli motor temizleme ve katkı yağları da ilave olarak kullanılabilir.

Şanzıman Yağı: Aracın el kitabında bulunan bakım oranları ve zamanlamasının yanısıra iki yıl yada 40.000 ile 60.000 Km aralıklarla yapılması gereklidir.
   
Direksiyon Hidroliği:  Hidrolik direksiyon bulunan araçlarda sızıntı olasılığı az olsa da belirli aralıklarla kontrol edilmeli eksikse takviye edilmelidir, ancak direksiyon hidroliği sorun çıkartması ender olan sıvılardandır.

Cam Suyu: Cam temizliği açısından cam suyu bittikçe deterjan ilaveli su takviye edilmesi daha pozitif temizlik sağlayacaktır, saf su yerine cam suyu tercih edilmelidir.  

Fren Hidroliği: Özellikle genelde sıcak havaların olduğu bölgelerde eskiyen fren hidrolik yağının kaynama yapmasını engellemek için ortalama bir buçuk yılda bir değiştirilmesi gerekir. Sızıntı olmasa dahi fren hidrolik yağı balatalar ile fren pistonlarının sıkışması sonucu oluşan boşluğa dolar ve azalmış olur.

Klima Gazı: Yılda bir kere kontrol edilmesi gerekli olan klima gazının iki yılda bir değiştirilmesi önerilir, bakımının ve değişiminin kesinlikle sadece uzman kişilere yaptırılması gerekmektedir. Otomobilinizdeki klima gazının özelliğini yitirmemesi için her ay 2 kez klimanın çalıştırılması tavsiye edilir.

Antifriz: Yılda en az bir kere kontrol ve değişim uygulanması gereken antifriz radyatör suyuna katılarak radyatör suyunun donmamasını ve paslanmamasını sağlamaktadır. Kışlık bakım yazımıza bakarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...