3 Kasım 2011 Perşembe

Koç'tan yerli oto sürprizi


Koç Grubu’nun zirvesindeki üç isim yerli otomobil konusunda merakla beklenen açıklamayı, Türk gazetecilerle ABD’deki sohbet toplantısında yaptı.

Erdoğan’ın üretilmesi için çaba sarfettiği yerli marka otomobil konusunda Koç Grubu’nun sıkı bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Mustafa Koç, “Sayın Başbakanımıza gidip, ne gerektiğini, elimizden geldiğince anlatacağız” diye konuştu. Bu üçlüyü her zaman birlikte bulmak mümkün değil...Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M.Koç, Koç Holding Başkanı Mustafa V. Koç ve
Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel ile New York’taki Metropolitan Müzesi’nde müze konusu ile başlayan sohbet güncel konularla devam etti...

Her zaman Türkiye’de ilklere imza atanKoç Grubu’nun bu kadar üst yönetimini bir arada yakalamışken yerli otomobil ile ilgili gelişmeleri sormamak olmazdı... Biz de öyle yaptık... Müze dışı sohbeteyerli otomobildeki gelişmeleri şu soruyu sorarak başladık...

Üçte birini ihraç ediyoruz

Koç Topluluğu’nun birçok konuda ilklere imza attığını görüyoruz.

Yerli otomobil konusunda da bir ilki görecek miyiz?

İlk cevap Rahmi Koç’tan geldi.

Öncelikle Türkiye ekonomisine baktığımızda üretilen otomobillerin yüzde 50’sini biz üretiyoruz. Üretimimizin 3’te birini ise ihraç ediyoruz. Türkiye’de satılan otomobillerin yüzde 20’si bize ait. Gerek traktör gerekse ticari vasıtaların da yüzde 50’sini biz üretiyoruz.

Ölçek oluşturulmalı

Mustafa Koç devam etti:

Yerli otomobil konusu uzun süredir gündemde. Sayın Başbakan Erdoğan’ın talebi üzerine OSD de konuyu kendi ajandasına aldı, uzun süren bir çalışmanın ardından raporu Sayın Bakan’a sundu. Gururla söylemek isterim ki otomotiv endüstrisi ülkemizde talebin hızlı artışı, yüksek ihracat rakamları, hızlı gelişen yan sanayisi ve yarattığı katma değer ile önemli bir sanayi alanı.

Yabancı ortaklıklarımızın bu düzeye gelmesinde teknoloji ve bilgi transferinin payı büyük. Bugün özellikle ticari segmentte önemli ihracatçı konumuna geldik. Yerli otomobil konusunu birçok açıdan biz de inceliyoruz. Takdir edersiniz ki önemli bir yatırımkararı ve birden fazla tarafın işin içine girmesi lazım. Ancak bir marka üretip bunu dünyaya satmak çok da kolay değil. Burada en önemli püf noktasının ölçek olduğuna inanıyorum. Ölçeği oluşturamadığınız sürece, bu konunun sübvansiyon olmadan gerçekleşme ihtimalini düşük görüyorum. 1-2 milyon otomobili üretip, dünyaya satmakonusunu düşünürsek, servis teşkilatı, bayi teşkilatı, bunları göz önünde bulundurmak zorundayız. Elbette Türkiye’de bu teşkilatlar var. Bizim model konusunda bir problemimiz yok. Burada gelinen noktada dünyadaki örneklerini de göz önünde bulundurursak bir markayı sıfırdan üretmek ancak devlet sübvansiyonu ile hayatta kalabiliyor.O nedenle yerli otomobilin tam olarak ne demek olduğunu iyi tanımlamak, irdelemek gerekiyor. Çalışmalar yapılıyor. Bir ortaya çıksın, onun ardından Sayın Başbakanımıza gidip, ne gerektiğini, kendisine elimizden geldiğince anlatacağız.

Fiat’la görüşüyoruz

Yerli otomobil konusunda Fiat ile bir çalışmaları olup olmadığı sorusuna cevap Mustafa Koç’tan geldi:

Ben Sayın Başbakanımıza Türk- Traktör’ün 600 bininci traktörünün banttan indirilme töreni sonrasında Fiat ile mevcut platformu kullanarak bir Türk markası yapabilir miyiz diye çalışma yaptığımızı iletmiştim. Kendisi çalışmayı bize sorunca da çok ham olduğunu, ilerledikçe bilgilendirme yapacağımızı belirttim.

Müze için yer arıyoruz

Koç’un zirve isimlerinin arasında Semahat Arsel de yer alıncamüze yatırımları da gündeme geldi... Mustafa Koç Semahat Arsel’e bakarak açıkladı...

Epeydir Sadberk Hanım Müzesi’ni daha büyük bir yere taşımanın yollarını arıyoruz. Şu anda 2 bin metrekare bir alandayız. En az 40 binmetrekarelik yer arıyoruz. Bizim için ideal yerlerden biri Camialtı Tersanesi’nden boşalan alandı. Uzun süredir ilgileniyoruz ama bir sonuç alamadık. Uzmanlar “Burası dünyanın en güzelmüzelerinden biri olabilir” dediler.

Rahmi Koç, pratik çözüm yoluna işaret etti:

Aslında Sayın Başbakan bir ‘olur’ verse iş çözülür. Hem orayı bedava falan istemiyoruz. Uzun vadeli kiralama yapabilirler veya satabilirler. Elbette ihale açılır. Biz de ihaleye girip almak isteriz.

Dolar tansiyon gibi

Müze denince tabii Vehbi Koç Vakfı da gündeme geldi. Vakfın Genel Müdürü Erdal Yıldırım anlattı...

1.2milyar dolarlık varlığımızla Avrupa’da ilk 10-15 arasına giriyoruz. ABD ölçeğinde ilk 50’ye gireriz. En önemli varlığımız Koç Holding’in hisseleri. Holdingin hisselerinin yüzde 7.2’si vakfa ait. Ayrıca grup şirketlerine aktarılan kaynak da var. Vakfın varlıklarının değeri bir ara 1.8milyar dolara kadar çıkmıştı. Doların değer kazanmasıyla bu rakam küçüldü... Rahmi Koç, araya girdi: lVakfın varlıkları ekonomiye ve şirketlerimizin durumunun iyi olmasına bağlı... Gördüğünüz gibi dolar tansiyona benziyor... Düşüşü de yükselişi de sıkıntı yaratabiliyor.

Unicredit, Yapı Kredi’yle iyi kazanıyor, böyle bir varlığı satmak istemezler

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Yapı Kredi Bankası’ndaki İtalyan ortakları Unicredit’in Türkiyeden çıkabileceğine ilişkin söylentilere de açıklık getirdi: nUnicredit konusunda herkes bir şey söylüyor. Bize, ‘Unicredit, Yapı Kredi’deki hisselerini satacak, aracı olalım’ diyenler bile oluyor. Unicredit CEO’su Federico Ghizzoni benim kadim dostumdur. Hisselerini satacak olsalar önce bize bilgi verirler. Şu anda hisse satışı olayı kesinlikle söz konusu değil. Hem şu anda kârlarının büyük kısmı Türkiye’den, Yapı Kredi’den sağlanıyor. Çok çaresiz kalmazlarsa böyle bir varlığı satmak istemezler. Karar vermek zordur Rahmi Koç ekledi:

Böyle durumlarda karar vermek zordur. Yani, iyi kâr ettiğiniz bir varlık, diğer taraftan da iyi fiyata satabileceğiniz bir değerinizdir. Burada da böyle bir durum var.

Kaynak: Celal TOPRAK / Bugün

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...